Välkommen till Hjärup Västerstad

Nu får Jakriborg sällskap på västra sidan om järnvägen. Här utvecklar Skanska Hjärup Västerstad – en helt ny stadsdel i Staffanstorps kommun. När hela Hjärup Västerstad står klar kommer stadsdelen att omfatta cirka 1 300 bostäder.

Områdets gränser

I väster avgränsas Hjärup Västerstad av Ynglingavägen, i norr av bostadsområdet Jakriborg. I öster går gränsen vid Södra stambanan och i söder vid Lommavägen.

Detaljplanen gäller för den första etappen. Den andra etappen är det vita området på kartan nedan.

Torget

Centrumtorget intill Pågatågsstationen blir hjärtat i Hjärup Västerstad. Det knyter samman centrumkvarteren och blir den viktigaste mötesplatsen i området – och en ny träffpunkt för hela Hjärup. Torget får starka gröna inslag och har ett flertal olika funktioner. Här råder bra solförhållanden och man kan sitta på bänkar i både sol och skugga. Längs fasaderna finns möjlighet till uteserveringar under vår och sommar och cykelparkeringar i närheten gör det enkelt även för dem som bor i närområdet att komma hit och handla eller ta en fika.

Järnvägen

Södra stambanan byggs just nu ut från två till fyra spår mellan Arlöv och Flackarp. Spårområdet vid Pågatågsstationen i Hjärup sänks i samband med ombyggnaden ned fyra meter. De nya spåren förläggs i ett tråg genom centrala Hjärup och får stödmurar på vardera sida om järnvägen.

Ombyggnaden av järnvägen beräknas vara färdig 2023.

Parker

Både inne i området och dess ytterkanter kommer det att finnas flera parker. I norr anläggs Stickspårsparken, som fortsätter i ett smalt parkstråk till Pågatågsstationen. Stråket är bredare längs med vissa sträckor så att det kan fungera som kvartersparker där.

Mitt i området anläggs Traversparken, som blir en samlande mötesplats för hela Hjärup Västerstad. Parken är cirka 9 500 kvadratmeter stor och har ett bra läge både för en stor lekplats och en gröning som inbjuder till häng och aktiviteter som bollspel.

I sydöstra delen av Hjärup Västerstad kommer det dessutom att finnas ett parkstråk kallat Västerparken längs järnvägen och Lommavägen. Det blir en vildare, mer naturlik park som erbjuder både naturupplevelser och rekreation, till exempel ett motionsstråk. Västerparken får därtill ytor också för dagvattenfördröjning, bullerskydd mot järnvägen och Lommavägen samt en buffertzon mot Södra stambanan.

Natur

Landskapet kring Västerstad brukar kallas Lundaslätten. Det är ett öppet, flackt, mjukt och böljande odlingslandskap där man kan se långt mot närliggande orter. Tillsammans med bymiljöerna skapar de öppna åkermarkerna och gamla landsvägsallén, liksom andra alléer och trädridåer, en vacker och värdefull helhet.

Enligt länsstyrelsens naturvårdsprogram från 2004 har denna del av Lundaslätten det högsta värdet avseende terrängformer och landskapsbild.